Ένα τμήμα στον εγκέφαλο που ονομάζεται υποθάλαμος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της όρεξης και του κορεσμού.
Ειδικότερα, μια ορμόνη που ονομάζεται λεπτίνη και παράγεται στα λιπώδη κύτταρα του σώματος δρα στον υποθάλαμο, βοηθώντας στην καταστολή της όρεξης. Η λεπτινη είναι και μια από τις ορμόνες τις οποίες ο Ηλεκτροβελονισμός και ο Ωτοβελονισμός επηρεάζουν στην περίπτωση που τους χρησιμοποιούμε για το αδυνάτισμα.
Τα υπέρβαρα άτομα συνήθως έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αισθάνονται εύκολα κορεσμό. Όσο και αν σας κάνει εντύπωση, νέες έρευνες έχουν δείξει ότι οι περιοδικές διατροφικές παρασπονδίες, όπως είναι για παράδειγμα η κατανάλωση ενός λιπαρού μικρού γεύματος 1-2 φορές εβδομαδιαία, θα μπορούσε να ενισχύσει την έκκριση λεπτίνης από τα λιποκύτταρα, γεγονός που οδηγεί στη μείωση της όρεξης.
Τέλος μην ξεχνάμε φυσικά και τη σημαντική συμβολή των φυτικών ινών, οι οποίες αυξάνουν ταυτόχρονα τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε
Έτσι, αν θέλετε να μειωθεί η όρεξή σας δώστε έμφαση στα ακόλουθα τρόφιμα:
Νερό:
Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές ότι η δίψα λαμβάνετε λανθασμένα ως ένδειξη πείνας και έτσι πολλοί καταφεύγουν στην άσκοπη κατανάλωση τροφής. Θα ήταν φρόνιμο πριν καταλήξει κανείς στο φαγητό να πιει 1 ποτήρι νερό ή άλλο υγρό προκειμένου να αποφύγει την κατανάλωση θερμίδων. Ιδανικά, η συστηματική ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να ‘αφανίσει’ τέτοιου είδους ‘παρεξηγήσεις’!
Μήλα:
Έχουν λίγες θερμίδες, περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και είναι γεμάτα σε φυτικές ίνες. Έτσι, τα μήλα βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την όρεξη για άλλα λιπαρά γεύματα.
Ρόδι:
Οι έρευνες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση αυτού του φρούτου δημιουργεί μια γρήγορη αίσθηση κορεσμού και βελτιώνει τη γεύση όλων των τροφίμων. Επιπλέον, το ρόδι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που δρουν ως κατασταλτικό της όρεξης.
Αβοκάντο:
Περιέχει και τα 18 βασικά αμινοξέα, που είναι απαραίτητα στο σώμα για την σύνθεση των πρωτεϊνών. Αντίθετα με την ζωική πρωτεΐνη, η οποία δύσκολα χωνεύεται , η πρωτεΐνη του αβοκάντο απορροφάται εύκολα από το σώμα. . Αν ανήκετε στα άτομα που τείνουν να περιορίσουν την ζωική πρωτεΐνη ή στους φυτοφάγος ή ακόμα ωμοφάγος τότε το αβοκάντο είναι ιδανικό για εσάς.
Πλιγούρι:
Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ αργά για το λόγο αυτό προτείνεται και σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Προσφέρει γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού διότι είναι άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων και αποτελεί μία καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους.
Λιναρόσπορος:
Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 και φυτικές ίνες που καταστέλλουν την όρεξη. Εάν φάτε μια κουταλιά σούπας λιναρόσπορου θα πάρετε περίπου 2 γραμμάρια ω-3 και περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Ο λιναρόσπορος είναι επίσης πλούσιος σε ω-6 λιπαρά οξέα, που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της χολοκυστοκινίνης, μίας ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]